2 listopada dzieci z klasy”0″ uczestniczyły w warsztatach kulinarnych pod nazwą”Zabawa w gotowanie”.Na początku dzieci poznały właściwości zdrowotne orzechów, miały też okazję spróbować różnych odmian:pistacji, migdałów,orzechów laskowych, nerkowca, włoskich i fistaszków.
Następnie sprawdziły, jak wyglądają i pachną daktyle moczone całą noc i stanowiące składnik zdrowej nutelli. A potem zaczęła się prawdziwa kulinarna przygoda.
Dzieci, odziane w wesołe , ochronne fartuszki, poprzez ściereczkę wałkowały gorące, prażone orzechy laskowe. Kiedy udało się już oddzielić łupinę od środka orzeszka , wsypały wszystko do blendera i dodały mleko ryżowe, daktyle oraz kakao . Każde dziecko miało okazje kilkakrotnie obsługiwać urządzenie, co stanowiło dla nich wielką frajdę.Gdy wszystkie składniki zostały dokładnie zblendowane , każde z dzieci własnoręcznie robiło słodkie kanapki z wafla suchego i powstałej nutelli. Dzieci stwierdziły, że taki zdrowy przysmak (nie zawierający w ogóle cukru) smakuje zdecydowanie lepiej niż sklepowy produkt.
Warsztaty bardzo spodobały się dzieciom i kiedy najedzone i uśmiechnięte żegnały inicjatorów zdrowego gotowania – z niecierpliwością dopytywały się , co ugotują następnym razem . A pomysł promowania zdrowego jedzenia w taki własnie sposób- bardzo spodobał się także rodzicom uczniów.